Vin: rece sau la temperatura camerei?

Vin: rece sau la temperatura camerei?

“Vin: rece sau la temperatura camerei?” se poate transforma si într-o afirmație. Adică “vin: rece sau la temperatura camerei” e tot vin! Conține la fel de mult alcool, are aceeași culoare si efect! Si pe vremea lu’ bunicu’ nu îl mai punea nimeni la răcit!

Sigur că nu! Bunicii noștri consumau vinul la temperatura camerei și nici nu cred că se întrebau dacă să răcească vinul sau nu, înainte de a-l bea. Dar: camera despre a cărei temperatură vorbim era o cramă sau o pivniță. De regulă vinul se păstra într-un loc răcoros, ferit de extreme ale temperaturilor și de lumină. Se scotea din butoi în carafe și era la temperatura camerei: adică rece!

Așa că: da, vinul la temperatura camerei tot vin e! Dar dacă vorbim despre bucătărie pe timp de vară, ce gust are vinul? Sau, mai bine zis: are gust? Sau doar tărie?

 

Haideți să descoperim împreună cum răcești vinul și care este temperatura potrivită în funcție de tipul de vin pe care plănuiești să îl bei.

vin alb, vin rosu, vin rose

Din cauza compoziției chimice diferite, nu toate vinurile se răcesc la aceeași temperatură. In timp ce coloana vertebrală a unui vin alb este aciditatea sa, structura unui vin roșu este dată de tanini iar vinurile de desert conțin zahăr rezidual în diferite cantități. Totodată conținutul de alcool variază și el. Acești factori fac ca temperatura să acționeze diferit asupra vinului și îi afectează aroma, accentuând-o sau dimpotrivă, ștergând-o complet.

 

Vin rosu

Tradițional, vinul roșu se consuma la temperatura camerei. Din nou: camera ar trebui să fie o pivniță sau o cramă! Iar dacă nu ai o astfel de cameră, răcește vinul la o temperatură de 13 pana la 18 grade Celsius. Vinurile roșii mai ușoare sunt mai aromate dacă sunt aduse la temperaturi mai joase. Un vin roșu mai bogat este mai gustos dacă este consumat la o temperatură mai ridicată.

 

vin rosu

Vin alb si vin rose

Vinurile albe au nevoie să fie răcite pentru ca aromele delicate si aciditatea lor să poată fi savurate. Vă recomandăm să le consumați după ce au fost aduse la o temperatură cuprinsă între 10 și 15 grade Celsius. Vinurile rose pot fi băute și sunt mai gustoase, la temperaturi de la 7 grade Celsius pană la 10 grade Celsius.

vin rose

Cum să răciți vinul rapid

Dacă sunteți organizați, puneți sticlele de vin în congelator pentru 30 min. Temperatura ideală din congelator este de -17, -16 grade Celsius. Problema cu această metodă de răcire este că dacă uitați vinul în congelator, sticlele vor exploda cu siguranță. Așa că, dacă optați pentru aceasta metodă, setați și un reminder pe telefon!

O altă metodă este să scufundați sticla de vin într-un recipient umplut cu un amestec de apă, cuburi de gheață și sare de bucătărie. Așa veți reuși să răciți o sticlă de vin rose în maxim 15 minute!

 

Ce să nu faceți?

Dacă vreți să beți vin și nu șpriț, nu puneți cuburi de gheață în pahar! Pe măsură ce se topește, gheața va dilua vinul și, în mod evident, gustul nu va mai fi același.

 

Sperăm că v-am convins că temperatura la care se bea vinul este extrem de importantă și vă recomandăm și noi să nu consumați alcool în exces!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *