Zmeura

Zmeura – 6 beneficii pentru sanatate

Zmeura este o planta originara din Europa, dar astazi este cultivata pe scara larga in multe regiuni temperate din intreaga lume.

Exista mai multe sub-specii diferite de zmeura. Cu toate acestea, cea mai populara este zmeura rosie, care este rezultatul hibridizarii dintre tipurile de R. idaeus (zmeura europeana) si R. strigosus (zmeura americana).

In Romania se cultiva o varietate mare de soiuri de zmeura, cele mai populare fiind Polka, Cayuga, Latham.

Despre zmeura si proprietatile ei sunt foarte multe de spus. Noi iti enumeram doar cateva dintre motivele pentru care consumul acestui fruct este recomandat.

1. Zmeura in lupta cu cancerul

In urma unor studii s-a constatat ca fructul este bogat in acid elagic, acid ce are abilitatea de a preveni mai multe tipuri de cancer. Printre ele enumeram cancerul de piele, cancerul la plamani, cancerul de san si de esofag. Acidul elagic actioneaza ca un antioxidant, dezactiveaza anumiti carcinogeni si incetineste reproducerea anumitor celule canceroase.

Se pare ca zmeura are un continut de antioxidanti cu 40% mai mare decat cel al murelor sau capsunelor, fructe considerate a fi printre cele mai potrivite pentru preventia cancerului.

2. Mentine sanatatea cardiovasculara.

Fructul este bogat in fibre, acid salicilic, vitamina C si antociani. Aceste substante joaca un rol esential in sanatatea sistemului cardiovascular actionand atat la nivelul vaselor de sange cat si la nivelul inimii. Continutul ridicat de potasiu ajuta la reglarea pulsului, dar si a tensiunii arteriale. Este bogata in minerale precum manganul, cuprul si fierul, care contribuie la formarea celulelor rosii din sange. Antocianii din inhiba formarea cheagurilor de sange iar acidul salicilic are proprietati si efecte similare cu cele ale aspirinei.

3. Ajuta in tratamentul diabetului

Contine fitonutrienti care lucreaza impreuna cu anumiti hormoni din organism pentru a echilibra nivelul de insulina si zaharuri din sange. Fructoza, cantitatea mare de fibre si indicele glicemic redus fac din zmeura gustarea ideala pentru pacientii diabetici.

Intr-un studiu dedicat pacientilor cu prediabet si diabet, persoanele care au mâncat zilnic zmeură au avut concentrații mai mici de glucoză in sange comparativ cu cei care nu au mâncat fructele de pădure. Rezultatele arată că, pe măsură ce a crescut consumul de zmeura regulat, cei cu risc de diabet au nevoie de mai puțină insulină pentru a-și gestiona glicemia.

4. Zmeura ajuta la pierderea in greutate.

Cu un continut mic de calorii si un continut mare de fibre acest fruct este alimentul ideal daca vrei sa pierzi in greutate. Zmeura incetineste procesul de digestie si mentine satietatea pentru o perioada indelungata. Manganul stimuleaza arderea grasimilor. Pe de alta parte resveratrolul transforma grasimea „rea” in grasime „buna”. Asadar, daca tii cura de slabire, iti poti potoli pofta de dulce cu zmeura

5. Are proprietati antiinflamatoare

Consumul acestui fruct previne degradarea membranei celulare, avand proprietati antiinflamatoare. Un studiu recent a dovedit ca antioxidantii din suc sunt responsabili pentru efectele antiinflamatoare asupra tractului gastrointestinal si afecțiunilor gastrointestinale, inclusiv diaree.

6. Fortifica sistemul imunitar

Zmeura este bogata in vitamina C, care intareste sistemul imunitar si previne infectiile. Fenolii si antocianina sunt compusii care fortifica sistemul imunitar si previn imbatranirea prematura.

Proprietatile si gustul delicios si proaspat fac ca acest fruct sa fie unul foarte popular. De aceea este folosit in prepararea de prajituri, dulceturi si gemuri, sosuri pentru fripturi si chiar si vin. Incearca si tu vinul nostru de zmeura , un vin parfumat si sofisticat pentru clipe de relaxare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *